blogul învăţătorului Costache Caragaţă

învăţătorul vrâncean Costache Caragaţă este unul dintre miile de români care au pătimit în închisorile comuniste. Această pagină reproduce memoriile sale, alături de care sunt adăugate poezii memorate în închisoare, impresii ale celor care l-au cunoscut, fotografii, articole din presă, reportaje.

7 ianuarie 2013

Costache Caragaţă - Mărturii din închisorile comuniste


Într-un interviu acordat unei televiziuni locale din Focşani în anii '90, depănându-şi amintirile, învăţătorul Caragaţă, de două ori închis în temniţele comuniste (1952-1954, în lagărul Ghencea, la Canal - Coasta Galeş și Peninsula, apoi la Borzesti si Onesti, respectiv între 1958-1964, la Focşani, Canal - Noua Culme, Galaţi şi Aiud), îşi prezintă manuscrisele păstrate cu greu: "Mărturii din închisorile comuniste în perioada anilor 1952-1964" și "Poezii din închisori, 1948-1964".

Povestea învăţătorului vrâncean despre anii de închisoare se poate sintetiza în vorbele sale: "Dacă am mai scăpat, câţi mai suntem acuma dintre foştii deţinuţi politici, am scăpat datorită răbdării... Am nădăjduit că am descoperit punctul de sprijin: Crucea şi rugăciunea. Acolo se spuneau foarte multe rugăciuni. Era ca o alinare, ca un balsam care venea peste noi..."

În fundal, "Colindul prizonierilor români din Rusia", o melodie recuperată din închisori.




Poezia "Vieţaşul" de Radu Gyr este una din numeroasele poezii memorate în închisoare de învăţătorul vrâncean:

"o poezie semnificativă, foarte frumoasă scrisă de Radu Gyr, după ce el a primit condamnarea de... pedeapsa cu moartea [...] Dar nu a fost executat, pedeapsa i-a fost comutată în muncă silnică pe viaţă. Devenise deci, în momentul acela, "vieţaş", aşa erau numiţi cei care aveau condamnarea pe viaţă..."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu